ÖZGEÇMİŞ
YRD.DOÇ.DR. HAKAN ARIKAN
1970 yılında Ankara’da doğan Hakan ARIKAN, ilk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamıştır. 1992’de Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Lisans derecesini bölüm beşincisi ve 1995’de Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Master derecesini bölüm birincisi olarak almıştır. Lisans Tez Konusu “Çalışanların Motivasyonu, İş ve Ücret Tatmini” , Master Tez Konusu ise “Çalışma Hayatının Kalitesinin Geliştirilmesi ve Kalite Kontrol Grupları” olmuştur. Lisans Eğitimi sırasında Hacettepe Üniversitesinden Eğitim Sertifikası, Felsefe-Mantık Sertifikası ve Psikoloji Sertifikası almıştır.
1992-1993 yıllarında Milli Prodüktivite Merkezinde danışman-araştırmacı kadrosunda sahada araştırmalarda çalışmıştır. 1993 yılında Almanya Verimlilik Merkezi (REFA) ve Türkiye Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) ortak “İş Etüdü Uzmanlığı Sertifikası” almıştır.
1993 yılında Y.Ö.K. Yurtdışı Yüksek Lisans-Doktora Eğitim Bursu kazanarak Kırıkkale Üniversitesi Sosyometri Anabilim dalı Araştırma Görevlisi olmuştur. Böylece yurtdışı görevlendirme ile 1994 yılında Amerika Birleşik Devletleri Southern Illinois University at Carbondale, Sosyoloji Bölümünde yüksek lisans eğitimime başlamıştır. Aynı zamanda aynı okulun İşletme Master (MBA) programından dersler almıştır.
1999–2004 yılları arasında Southern Illinois University’de Sosyoloji bölümünde Öğretim Asistanı (Teaching Assistant) ve Öğretim görevlisi (Lecturer) olarak Sosyolojiye Giriş, A.B.D.’de Irk, Etnisite ve Cinsiyet, ve Çağdaş Amerika’da Erkek ve Kadın derslerini vermiştir. A.B.D. ‘de Araştırmacı-Danışman olarak 2000-2001 yılları arasında Uluslararası Kadının Geliştirilmesi Kurumunda (International Woman’s Development Organization) çalışmıştır. Ayrıca 1995-1997 yılları arasında Amerika’da Üniversite Türk Öğrenci Derneği Başkan Yardımcılığı ve 1997-2002 yıllarında aynı derneğin başkanlığını ve 1997-1999 yıllarında ise Uluslararası Öğrenci Derneği Başkan Yardımcılığı yapmıştır.
2004 tarihinde Southern Illinois University’de Doktora derecesini bölüm birincisi olarak Politika Sosyolojisi üzerine olan uygulamalı bir araştırmayı içeren “The Impacts of Domestic and International Dynamics on Turkish National Identity: FP and MHP’s Approaches to the European Union” adlı tezini vererek almıştır.
2004 yılında Doktora Tezi sunularak mecburi hizmet ifa etmek üzere yaptığı başvuru kabul edilmiş ve Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji bölümü Sosyometri Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi olarak göreve başlamıştır. 2005-2008 yılları arasında Araştırma Görevlisi, 2008-2009 yıllarında Öğretim Görevlisi, 2009’da ise halen devam eden Yardımcı Doçent kadrolarına atanmıştır.
Kırıkkale Üniversitesinde 2009-2016 yıllarında Sosyoloji bölüm Başkan Yardımcılığı ve 2010-2014 yıllarında FARABİ Sosyoloji Bölüm Koordinatörlüğü yapmıştır. 2009’dan beri Sosyoloji Bölüm ERASMUS Koordinatörlüğü, 2011’den beri Fen-Edebiyat Fakültesi Dış İlişkiler Koordinatörlüğü ve 2008 yılından beri Sosyometri Anabilim Dalı Başkanlığını sürdürmektedir. 2016’dan beri kurucusu olduğu Sosyal Yaşam ve Dayanışma Öğrenci Topluluğu danışmanlığı görevlerini ise halen yürütmektedir.
2008 yılından bugüne Kırıkkale Üniversitesinde Sosyoloji ve bazen farklı bölümlerde Lisans düzeyinde Sosyolojiye Giriş, Genel Ekonomi, Hukuk Sosyolojisi, İletişim Sosyolojisi, Araştırma Teknikleri I ve II, Sosyo-Kültürel Antropoloji, Türkiye ve AB İlişkileri, Siyaset Sosyolojisi, ve Türkiye'ninToplumsal Yapısı adlı derslerini vermektedir. Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde ise Sosyoloji Semineri, Siyaset Sosyolojisi, Popüler Kültür ve Kitle İletişim Araçları, ve Türkiye'nin Toplum Yapısı gibi dersleri vermektedir. 2010 ve 2016 yıllarında iki adet Sosyoloji Yüksek lisans tezi ve bir adet Doktora tezi danışmanlığında tamamlanmış ve halen beş Yüksek Lisans öğrencisinin tez yazım aşamasında danışmanlıklarını yürütmektedir. Her dönem yaklaşık olarak 15 Lisans tezine de danışmanlık yapmaktadır.
Ayrıca “Erasmus Öğretim Elemanı Değişim Anlaşması” kapsamında 2009 yılında University of Bucharest (Romanya), 2010 yılında Latvia University of Agriculture (Letonya),2012 yılında University of Minho (Portekiz) Sosyoloji bölümlerinde, 2013 yılında İtalya Foggia Üniversitesinde Avrupa Birliği ve Türkiye üzerine çeşitli konularda Lisans, Y.Lisans dersleri ve seminerler vermiştir.
Çalıştığı başlıca projeler ise şunlardır; 1992-1993 “İş Etüdü ve Re-organizasyon Saha Çalışması” projesi. Milli Prodüktivite Merkezi tarafından SEKA İZMİT İşletmelerinde yapılmıştır. (Proje Yöneticisi) 1999-2000 “International Women Leadership Exchange Program” projesi International Women’s Development Center, Carbondale IL, A.B.D. (Danışman) 2006-2007 “Sokakta Yaşayan, Suç İşleyen ve Suça Maruz Kalan Çocukları: Ankara ve İstanbul Örneği” TÜBİTAK-1001-SOBAG –POLİS AKADEMİSİ Ortak Projesi. (Yürütücü Yardımcısı)
Kurucu-Danışman olduğu Sosyal Yaşam ve Dayanışma Öğrenci Topluluğu ile 14-15-16 Mart 2016 tarihlerinde Kırıkkale Üniversitesinde 1. Ulusal Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumunu organize etmiştir.
13 Uluslararası, 3 Ulusal akademik yayını, 7 Uluslararası ve 3 Ulusal Seminer konuşması, 1 Uluslararası ve 1 Ulusal Seminerde düzenleyiciliği, birçok konferans ve seminerde ise heyet üyeliği, panel başkanlığı ve moderatorlüğü bulunmaktadır.
Amerika’da Midwest Sociological Association ve Türkiye’de ise Sosyoloji Derneği üyesidir.